Regelmatig zijn er geruchten geweest over afschaffing van de landbouwvrijstelling. Als de vrijstelling van toepassing is, hoeft onder voorwaarden geen belasting te worden betaald over de winst op landbouwgrond, ondergrond van kassen en agrarische bedrijfsgebouwen. De financiële belangen kunnen daarbij zeer groot zijn.
Afgelopen woensdag is door het kabinet het rapport van het onderzoeksbureau SEO naar de Tweede Kamer gestuurd waarin nadrukkelijk wordt geadviseerd de landbouwvrijstelling af te schaffen. De conclusie van het rapport is duidelijk en laat weinig ruimte voor een andere uitleg: “Afschaffing is de logische en uitvoerbare beleidsoptie”.
Minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit meldt naar aanleiding van het rapport dat in de begrotingsregels het uitgangspunt is opgenomen dat bij negatieve evaluaties van bestaande fiscale regelingen deze in principe worden afgeschaft, aangepast of eventueel omgezet in een subsidie. Hij geeft aan dat – gezien de demissionaire status van dit kabinet – het aan een volgend kabinet is om vervolgstappen te nemen.
Met het rapport is afschaffing van de landbouwvrijstelling een stuk dichterbij gekomen. Over het algemeen wordt aangenomen dat afschaffing van de landbouwvrijstelling een kwestie van tijd is. Die tijd lijkt – zoals gezegd – dichtbij gekomen. Door nu de landbouwvrijstelling te benutten, kan bij afschaffing veel belasting worden bespaard.
Om de landbouwvrijstelling toe te kunnen passen moet eerst (boek)winst worden behaald. Deze winst kan dan vervolgens onder de landbouwvrijstelling worden gebracht en daarmee is de vrijstelling benut. De Hoge Raad heeft in 2015 aangegeven dat het niet mogelijk is om op een eenvoudige manier (boek)winst te creëren. Daarom zijn er verschillende technieken ontwikkeld waardoor de landbouwvrijstelling toch kan worden veilig gesteld. Dit is maatwerk.
Wilt u meer weten over de landbouwvrijstelling en met name het veiligstellen hiervan, neem dan contact op met uw vaste aanspreekpunt van ons kantoor.